Erről is már beszámoltak párszor az utóbbi években. A Roskosmos vezetői megint nem mondtak sok újat, de a látszatot fenn kell tartani.

Múlt pénteken az orosz űrügynökség vezetője azt nyilatkozta, hogy 2025-ig emberes holdutazást terveznek, és nem sokkal később állandó holdbázist épitenének, 2027-2032 között.

Anatolij Perminov megjegyezte, hogy bár a Roskosmos kevesebb, mint tizedannyi támogatásból gazdálkodik, mint az amerikaiak, mégis fenntartják nagy ambícióikat.

2015-ig be akarják fejezni a Nemzetközi Űrállomás orosz részét, hogy az ISS egy teljesen működő tudományos kutatóhely lehessen. (Az eddigi hírek szerint 2009-ben tervezik a Multipurpose Laboratory Module kutatómodult indítani, ez is évek óta csúszik.) A Szojuz űrhajón is komoly újításokat terveznek. (Miközben az ESA-val közösen új űrhajót terveznek, de erről csak 2008 tavaszán fognak beszámolni.) A Marsutazás álmát is dédelgetik, 2035 után tartják elképzelhetőnek. A vörös bolygó szélsőséges fizikai viszonyai azonban még sok megoldatlan problémát okoznak.
- A jelenlegi űrhajók nem jelentenek elég védelmet a legénységnek, hogy túléljen egy oda-vissza utat - mondta Perminov. Azt nem tette hozzá, hogy a jelenlegi űrhajók más okokból sem képesek Mars- vagy Holdutazásra.
- A várható két-három éves utazás komoly kihívást jelent tárhely, valamint a legénységet érő stressz szempontjából is - tette hozzá.


Forrás:
http://www.moondaily.com

Kritikai megjegyzés:
A Moon Daily "Staff Writers" fedőnevű moszkvai illetőségű szerzőjét valószinűleg a Blikktől szerződtették:

"The only moon landing in history is NASA's Apollo expedition in 1968."
Avagy attól, hogy egy honlapnak hangzatos neve van, esetleg sokat fizettek egy csili-vili webdizájnért, nem biztos, hogy értenek is hozzá. Persze aki járt a huntsville-i űrtáborban, tudja, hogy még az ott dolgozó tanárok sincsenek tisztában a saját űr-történelmükkel, vagy a helyesírással (lásd "Vallis Marinaris").

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr52156940

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - Bloghu 2007.09.04. 05:19:18

[...]Erről is már beszámoltak párszor az utóbbi években. A Roskosmos vezetői ..[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása