Komoly bajban a marsjárók

2007.07.24. 10:00

A NASA szerint a Mars Exploration Rover csapatának talán eddigi legnagyobb próbatételét jelenti a június végén kitört porvihar, ami egy hét alatt a bolygó nagy részét befedte.



Június végén még úgy gondolták, nem lesz akkora a vihar, mint 2001-ben volt, sőt, az erősödő széllökések megtisztíthatják a MER-ek napelemeit, több energiához juttatva őket (erre már volt példa korábban). A múlt héten azonban rosszabbra fordult a helyzet. Július 18-ára az Opportunity energiatermelése 128 wattórára esett vissza az átlagos 700-ról, ami kevesebb, mint amennyit az addigi csökkentett üzemmódban fogyasztott. Ilyenkor leállítják a mérőműszereket és a motorokat is, csak a vezérlő elektronika és annak a fűtése, valamint a rádiókapcsolat üzemel. A legnagyobb sötétség idején a Nap megszokott sugárzásának csak 1%-a jut le a felszínre. Most először a MER-ek három és fél éve alatt a mindennapos kommunikációt is lekapcsolták, arra utasítva az Opportunityt, hogy három naponta küldjön üzenetet. A Spirit valamivel kedvezőbb helyzetben van, de őt is "alvás-üzemmódba" küldték.


A június 14-től július 19-ig készitett panorámaképek összenyomott változata mutatja a sötétedés mértékét.

Július 23-án, hétfőn az Opportunity közölte, hogy jól van, valamelyest javult a töltöttsége a megszorító intézkedések hatására. A következő tervezett üzenet csütörtökön lesz, bár az irányítók utasíthatják jelentkezésre kedden is. A Mars másik oldalán lévő Spirit jelezte, hogy derültebb lett az égbolt.

- Az Opportunity és a Spirit jövője az időjárástól függ, ami megjósolhatatlan - mondta Jonh Callas, a marsjáró csoport vezetője (mit jelent magyarul a project manager?).
-Ha az időjárás a mostanihoz hasonló marad, vagy javul, a roverekkel nem lesz baj. Ha rosszabbodik, akkor nehezebb helyzetben leszünk.

A marsjárók már átéltek néhány kisebb porvihart, a mostanihoz hasonló nagyságrendű viszont utoljára 2001-ben volt, amikor három hónapra beborította az egész bolygót. Érdekes módon azelőtt utoljára 1971-ben figyeltek meg ekkora vihart. Kisebb porviharok azonban minden marsi évben (kb. két földi év) előfordulnak. A kisebb gravitációban a nagyon finom szemcséjű por magasra feljuthat,

A marsi égbolt akár még hónapokig homályos lehet. A porviharok megfigyelésére a Mars Odyssey THEMIS nevű infravörös és optikai kameráját használják a NASA kutatói. A jelenség tanulmányozása hozzájárulhat a következő Marsszondák (Phoenix Mars Lander), valamint az emberes marsutazások tervezéséhez; utóbbinál a kutatók szerint komoly veszélyt is jelenthet. A marsi por 50-szer finomabb a földön találhatóknál. A marssétát tevő űrhajósokra rátapad a por, és általuk elektromosan feltöltődnek, veszélyeztetve a kifinomult műszereket, vagy akár a létfenntartó berendezéseket is. A marsbázisra bevitt por pedig légúti bajokat okozhat, kis méretük miatt mélyebbre jutnak a tüdőben, és összetételük hatása is káros lehet.

Forrás:
(időrendben:)
http://www.nasa.gov/mission_pages/mer/mer-20070720.html
http://www.space.com/news/070720_rover_dust.html
http://www.space.com/scienceastronomy/070720_mars_global_storm.html
http://www.space.com/scienceastronomy/070711_mars_dust.html
http://www.space.com/news/070627_mars_storm.html

Marsutazás problémái:
http://www.space.com/businesstechnology/070711_tw_mars_spaceflight.html

Hazai lefedettség:
http://urvilag.hu/article.php?id=2209

Szerző: Radar

4 komment

Címkék: mars roverek

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr60122726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toto 2007.07.24. 14:36:48

Na tessék, már meg is van az emberes űrrepülések hosszútávú célja: a marsjárók leporolása...:))

radar · http://radar.blog.hu 2007.07.25. 03:45:17

Jó ötlet, de elég lenne két rovert ugyanoda kell küldeni, robotkarra seprű, és egymást porolják :-) Ezzel egyúttal az LGM-eket (little green man) is felfedezhetnénk, ugyanis annyira röhögnének ezen, hogy nem ügyelnének közben a rejtőzködésre.

Radar · radar.blog.hu 2007.07.25. 03:48:15

Nem is vettem észre, hogy az űrvilágon is megjelent a cikk, jó hogy GB betette a linket. (Mi legalább hivatkozunk rájuk...)

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.07.26. 23:57:50

"Mi legalább hivatkozunk rájuk..."

nem tudom melyik reszen van a hangsuly, de felajanlottak, hogy irnak rolunk (meg indulaskor), csak akkor kertem, hogy ne, mert nem ereztem a munkamat olyan szinvonalunak, hogy kiallhassak vele tagabb kozonseg ele.

egyebkent meg nem olvastam hirt, amiben igazan linkelniuk illett volna rank, szoval nem igazan ertem a megjegyzest.
süti beállítások módosítása