Mozgalmas egy küldetés volt az STS-117, az biztos. A Cydonia megpróbálta kivenni a részét  az események kommentálásából, reméljük tetszett az olvasóknak.

[frissítés:]

Az Atlantis levált az Állomásról, megkezdi a körberepülést.


Atlantis az Űrállomásról. Kép: NASA

Letesztelték a számítógépeket

Az orosz űrhajósok megtalálták a hiba forrását, ami gyakorlatilag a számítógépek túlfeszültségvédő áramköre volt, és kiiktatva azt sikerült elindítani a gépeket (nem tisztázott, hogy ezzel milyen új veszélyekkel majd számolni, illetve van-e tartalék áramkör) amik a felszerelt új hatalmas napelemtábla aktiválása után haltak le.

A hajtóműveket is kipróbálták, minden rendben működik.

Ahoy Atlantis

Az űrsikló megpakolva űrhajósokkal, a zsilipeket lezárták. Az Űrállomás elhagyása után még körberepüli azt mintegy 110 m távolságban, hogy a legénység videófelvételeket készíthessen az Állomás új konfigurációjáról. Ezután már csak egy rövidke hőpajzsnézegetés, és holnap repülő tégla módjára a leszállópályára vitorlázik.


Mindenki együtt az ISS-en, sajtótájékoztató. Kép: NASA

Sunita világrekordja

Mostantól Sunita Williams az a nő az emberiségből, aki a legtöbb időt töltötte el a világűrben. Fél éves fennléte után Clayton C. Anderson lesz az aktuális amerikai az űrállomáson.

Suni elbúcsúzik Clayton-tól. Kép NASA, Reuters


Ahogy a space.com rámutat nem ez az első rekordja Sunitának, 29 óra 17 perccel a legtöbbet űrsétáló nő rekordját is beállította. Résztvett egy maratonon is, amit négy óra 24 perc alatt futott le. Érdekes, hogy női űrhajósok között gyakoribb a magával ragadó, emberközeli személyiség, Anousheh Ansari is sok energiát fordított arra, hogy közelebb hozza az űrutazást az emberekhez (igaz, erre Charles Simonyi is nagy hangsúlyt fektetett).

spanyolviasz warning Most hogy így belegondolok, nem sok olyan űrhajóst tudnék mondani, aki nagyon megragadt a memóriámban. Bizonyára az amerikai iskolák fontosabbak outreach szempontjából, ezért is értékelem nagyra Charles látogatását.

Lehet ez a nagy gond napjainkban az űrkutatással/űrhajózással: az emberektől eltávolodott, hideg profizmus és automatizmus övezi a küldetéseket, az átlagember pedig érthető módón nem kíváncsi az n+1-ik földkörüli kísérletre. A színes személyiségek, aktivitások (rádióamatőrködés) viszont nagyot dobna az ismertségen.

Szerző: Gaius Baltar

2 komment

Címkék: sts 117

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2101886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azabu 2007.06.20. 08:43:35

szia.

szeretném megkérdezni, hogy a blogbejegyzéseidet hogyan tudod szortírozni különböző témákba? fontos lenne, kérlek segíts!

Azabu voltam

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.06.21. 14:47:30

a cikkek alján lehet őket címkézni, a megjelenítésnél pedig tudsz cimke oldaldobozt kitenni
süti beállítások módosítása