A történések időrendben (legújabb fent)


Június 16, szombat (két nap) - A korábban álló két gép is elindult, de hogy a rendszer képes-e átvenni a vezérlést, még vizsgálják. Az oroszok a következő Progressz teherűrhajóval (az OS fanok kedvéért: amit Windows-ról dokkolnak amúgy) alkatrészeket szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra. A legénység evakuálásáról nincs szó.

A hibát a túlfeszültség védőben sejtik a szakemberek, ami a kompjútereket védi a hirtelen áramlökésektől.

Szükség esetén lehetséges volna esetleg a Progress segédhajtóművével módosítani az Állomás pályáját, ahogy tették azt anno a Mir-rel, de ez a sajtó alapján sehol sem merült fel.

Június 15, péntek (három nap az Atlantis távozásáig) - még mindig tesztelik az áramellátást. A számítógépek most már egyáltalán nem akarnak elindulni. A nap vége felé újraindították őket, a három párból kettő elindult!

Június 14, csütörtök (négy nap van hátra) - az űrhajósok lekapcsolták a Zvezda modult, hogy leellenőrizzék, az áramellátás-e a hibás a leállásban. Két gép újraindult, de csak nagyon rövid időre. Egy új elmélettel álltak elő a NASA mérnökei: lehet, hogy a vezeték mágneses tere okozott problémát. Minden laptopot, kamerát kikapcsoltak, hogy spóroljanak a fogyasztáson, és szükség esetén meghosszabíthassák az Atlantis már így is meghosszabbított küldetését.

"The engineers looked at that data and they did not find anything that was grossly off-nominal," Ridings said. "It would have been nice to find a smoking gun, but that's usually not how these things work."


Június 13, szerda - Az első hírek a meghibásodásról. A hat számítógép teljesen leállt, újraindítani nem lehetett őket. Kiderült, hogy az oroszok csak akkor tudnak az ISS-ről adatokat leszedni, ha épp átvonul a vevőállomások felett, így nem tudnak elkezdeni azonnal dolgozni.

Az orosz mérnökök első reakciója természetesen az amerikaiak hibáztatása volt, és azonnal az áramforrást (miután nem változtattak sem a szoftveren, sem a hardveren) gyanúsították, mint a hiba kiváltója. Megpróbálták saját áramforrásról újraindítani a gépeket, kettő egy kommunikációs üzenet erejéig el is indult, de utána leálltak.

Mi is romlott el

A Nemzetközi Űrállomás egyik első eleme volt a Zvezda szervízmodul. 2000-ben bocsátották fel, kommunikációs berendezéseket, a legénységnek szállást, meghajtóegységeket, illetve ellátóberendezéseket (oxigén) tartalmaz.


Zvezda

A számítógépes rendszer hat számítógépből áll, hármas redundáns rendszert alkotva. Páronként dolgoznak a gépek, a pár egyik tagja felel a navigációért, a másik az ellátórendszerek irányításáért. Szükség esetén átvehetik egymás feladatát, illetve a hármas redundancia miatt ha egy pár kiesik, még mindig van kettő, ami irányíthatja az Állomást.

Sokan mutogatnak az oroszokra, mint a hiba okozójára. A dolog nem ilyen egyszerű. A számítógépek lelke egy SPARC V7 architektúrájú chip, az azóta már elavult ERC32, amit az EADS Atrium német cég (illetve más források szerint a Daimler-Benz, valószínűleg felvásárolták) szerelt a DMS-R jelű számítógépbe az ESA megbízásából. Ezen egy amúgy elterjedt űrben használatos unix szerű operációs rendszer a VxWorks fut. A softwaret egy kaliforniai cég, a Wind River Systems fejlesztette. Ne tévesszen meg senkit a chipek elavultsága - mondhatni szükségszerű, hogy csak kiforrott, kitesztelt (például sugárzásnak kitett) chipeket használnak az űrkutatásban. A rendszer (persze ezt is csak most közölték a szakértők) érzékeny az áramingadozásra, elektromos zajra. Az Űrállomásra újonnan felszerelt napelempár pedig pont ezt okozta.

Ha nem sikerül kijavítani

A napelemek miatt az Űrállomást sokszor kell forgatni. A kis manővereket a felszerelt giroszkópokkal el lehet végezni, de ezek túlterhelődhetnek, és újra kell őket állítani (reset). A Zvezdán található hajtóművek nélkül nem lehet a giroszkópokat újraállítani, illetve nagyobb pályamódosítást sem végezhetnek (űrszemét kikerülése, pályastabilizálás). Amíg az űrrepülőgép csatlakozva van, el tudja végezni ezeket a módosításokat, de pár nap múlva vége az Atlantis küldetésének. Ha addigra nem sikerül kijavítani a számítógépeket, jó esély van a Nemzetközi Űrállomás teljes kiürítésére.

Szerző: Gaius Baltar

1 komment

Címkék: iss

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2699425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2007.06.16. 22:05:34

Jó kis oldal ez! Gratulálok!

Mellesleg a Zvezdával volt már történés:
bigfater.blog.hu/2007/06/10/furcsa_zajok_a_nemzetkozi_urallomason

Bigfater
süti beállítások módosítása