Veszély van, tehát nő az űrhajózás hírértéke. Szépen lassan (a hazai jó lassan) felkapja a sajtó az Űrállomáson történteket. Az általam őszintén szólva nem túl nagyra becsült origo képviseli a hazai hivatásosokat a színen, egy olvasmányos cikkel. Apró hiba, hogy szerintük a giroszkópok hibásodtak meg, pedig pont azokkal stabilizálják az Állomást most is.

A jelenség további számítógépes hibák láncolatát indította el, amelynek eredményeként az ISS helyzetét stabilizáló giroszkóprendszer üzemképtelenné vált. A helyzetstabilizálást átmenetileg az Atlantis hajtóműveivel kell biztosítani.
A youtube-on (és gondolom az összes videómegosztón) remek kis videók találhatóak az STS-117 küldetésről, de ezeket a NASA honlapján is meg lehet nézni, igaz ott csak plugines lejátszókban. Videó podcastok itt.
Adblock

Az Űrvilág is ír, de sajnos átvették az origo tévedését a giroszkópokról.

Külföldi sajtó

Külföldi sajtóból kiemelném a Time támadó cikkét, megkérdőjelezi az egész ISS, és Shuttle program fontosságát, kontrasztba állítva a NASA rendkívül sikeres robotküldetéseivel. Tény, hogy a 100 billió dolláros "laboratórium" nem váltotta be a könnyelmű igéreteket, a sok új technológiát, áttörést, új anyagelőállítási módokat. Érdekes aktualitást ad a felvetéseknek, hogy nemrég adta át a NASA fél év késéssel a kongresszusnak a Nemzetközi Űrállomás közhasznúsítási tervét, hogy hogyan vonhatnák be a magánszférát az Állomás kihasználtságának növelése érdekében.

A space.com részletes közvetítést ad az eseményekről, az érdeklődő mindenképp keresse fel, ha friss és korrekt információt akar.

A nagy újságok, mint a New York Times, vagy a CNN természetesen szintén lecsaptak, most, hogy már hírértéke van az Atlantis küldetésének, jól megírt cikkeiket ajánlani tudom.

Befoltozzák az Atlantist

Szó szerint. Ahogy korábban is írtam, kisebb sérülés van az egyik orbitális manőverező hajtóművön, aminek javítására a NASA két nappal is meghosszabbította a küldetést. A jelenlegi tervek szerint egy ráadás űrsétán fogják befoltozni a hővédő paplanon esett sérülést, méghozzá tűvel, dróttal és az egészségügyi dobozból zsákmányolt tapasszal. Hogy mi történhet az űrrepülőgéppel, ha sérülten indul vissza, még szélcsatornában tanulmányozzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr8098939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása