Ritka jelenség: jó tudományos cikk az origón. Csengeri Timea ír az Űrtávcső Tudományos Intézetben (STScI, Space Telescope Science Institute) tett látogatásáról, tapaszalatairól, egyúttal egy jó összefoglalója annak, mit is jelentett, jelent a csillagászoknak a Hubble űrtávcső, és mit nem fog az újonc, a James Webb űrtávcső hozni.
A világon szinte legszélesebb körben ismert csillagászati műszer, a Hubble-űrtávcső látványos felvételeivel lopja be magát sok ember szívébe. Ez az első olyan földkörüli pályán keringő csillagászati távcső, amely detektorai lefedik az ultra-ibolya, a látható és a közeli infravörös tartományokat. Megépítéséről szinte a XX. század kezdete óta álmodoznak a csillagászok, hivatalosan pedig 1977-ben került be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) programjai közé.


Tovább a cikkhez

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr9975328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása