Egy jókora robbanás

2007.05.08. 02:25

Gliese 581 után itt a következő megtanulandó kód: 2006gy. Az eddig észlelt legfényesebb szupernova - így hivatkoznak rá a csillagászok. A csillagok közül leghatalmasabbak közül való volt életében: 150 Naptömeggel a csillagkeletkezés fizikai korlátait döngette, most felrobbant.



A felső kép illusztáció, bal alul optikai, jobb alul pedig röntgen tartományban látható a robbanás. Illustration: NASA/CXC/M.Weiss; X-ray: NASA/CXC/UC Berkeley/N.Smith et al.; IR: Lick/UC Berkeley/J.Bloom & C.Hansen


A felfedezés kiemelt fontosságú, ugyanis feltételezések szerint az univerzum korai csillagai hasonló módon múltak el. A megfigyelések magyarázatot adhatnak arra, hogy az ilyen nehéz csillagok miért nem formáltak feketelyukat életuk végén. Az eddigi elméletek szerint a csillag élete során keletkezett oxigén berobbanása okozta azt, hogy összeroskadás helyett az univerzumot gazdagították nehezebb elemekkel.

Persze ez a magyarázat nem teljes, a csillagászoknak sok álmatlan éjszakát fog még okozni annak magyarázata, hogy miért nem tudta a csillag ledobni külső rétegeit, és mi okozta a struktúra teljes szétvetését.

Bár ez a robbanás nem a mi Galaxisunkban történt, nekünk is van hasonló jelöltünk: az Eta Carinae, egy furcsa, nagy tömegű csillag, valószínűleg ugyanilyen módon vet majd véget életének. A robbanás erejére jó magyarázat a következő: ha a kb 7500 fényév (nagyon, nagyon, nagyon messze) levő Eta Carinae felrobban, este olvashatunk a fényénél, de még nappal is látható lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr3072495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása