Simonyi hangja a világűrből, ahogy a magyar rádióamatőrökkel beszéget. Írott kommentár by radar.


A rendszer sajnos nem engedte meg a saját flash player feltöltését, sem az mp3-at, mert túl nagy ezért az esetleges elérhetetlenségért az odeo.com, vagy az index.hu tehet.


Nyilvánosan elérhetővé tették a ma hajnali összeköttetés-sorozatról készült hangfelvételt. Ezt a Puskás Technikumban lévő rádiósok rögzítették, így a teljes átvonulás ideje alatt Simonyi (HA5SIK) által sugárzott adás hallható (az elején és a végén, amikor alacsonyan volt a horizont felett, rosszabb minőségben), valamint a budapesti amatőrök Simnoyinak szánt adásaiból is sikerült rögzíteni. A felvételen így többnyire az hallható, amint SIK meghívja az amatőrállomást (most csak a hívójelének végét használva, az országkódot elhagyva, de az amatőr keresztnevét hozzátette), pl. "cézár helén, Pista?" Erre HA5CH Pista válaszolt (ő volt a Puskásban az operátor), hogy "szerbusz, ötös kilences, ha ötös cecil helén voltam, minden jót, dx 73". Ebből az 59 a riport : ötös az érthetőség (legjobb) és kilenc a jelek erőssége (legnagyobb). A 73 általános jókívánság az amatőrök között (morzéból ered). A dx a távolsági hívást jelenti (általában másik kontinensre), szokás elbúcsúzáskor sok dx-t kívánni egymásnak (ez komolyabb teljesítmény mint országon belül). Egy földi forgalmazásnál ennél több idő lett volna, elmondhatták volna, hogy milyen készüléket és antennát használnak, milyen az időjárás, stb., de itt erre nem volt idő. Tudomásunk szerint a magyar amatőrök rekordot állítottak fel azzal, hogy egy átvonulás során ilyen sokan létesítettek kapcsolatot (szakzsargonban QSO, ejtsd kusó).

A hanganyag mp3-ban megtalálható a Puskás Rádióklub (HA5KHC) honlapján is.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr7057700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása