Via space.com:

Csillagászok először mutattak ki vizet nem Naprendszerbeli bolygó légkörében. A felfedezés egy igen fontos mérföldkő, a víz az általunk ismert élet szükséges feltétele.

A könnyen megjegyezhető HD209458b jelű bolygó már régóta áll a csillagászok távcsöveinek kereszttüzében. 1999-ben először ezt az exobolygót tudták közvetlenül megfigyelni (általában csak a bolygó csillag előtti áthaladását lehet észlelni, a fényességcsökkenés miatt), majd később oxigént és szenet mutattak ki a légkörében.

A bolygón nem valószínű, hogy földi élethez hasonló kialakulhatna, a gázóriás csillagához igen közel, mintegy 7 millió kilométerre kering (a Föld 150 millió km-re van a Naptól), és folyamatosan veszti anyagát, ami belehullik a csillagba.

Keringése során amikor a csillag, és a földi megfigyelők közé kerül, különbség mutatható ki az infravörös és optikai felvételek között, írja Travis Barman, az arizonai Lowell Observatory kutatója az Astrophysical Journalban, és az általa készített számítógépes modellből következtetni tudtak a légköri összetételre, hogy mi okozza az eltérést a különböző hullámhosszú képek között.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2357194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása