Bizonyára mindenki hallott már ifj. Simonyi Károly (népszerűbb nevén Charles Simonyi) űrutazásáról, pl ezen a blogon. Magyar rádióamatőrök és űrkutatók kapcsolatba léptek vele, és megkérték, hogy magyar rádióamatőrökkel és diákokkal létesítsen összeköttetést. Simonyi letette a rádióamatőr vizsgát, és amerikai hívójele mellett kapott egy magyar hívójelet is (HA5SIK). Simonyi egyes híresztelésekkel ellentétben nem tagadta meg származását, szépen beszél magyarul, és örömmel vállalta a felkérést.

A tervek szerint április 11-én 32 magyar rádióamatőr  próbál összeköttetést létrehozni vele (ezek általában max 10-20 másodpercig tartanak, és valószínűleg csak néhánynak sikerül majd). Április 13-án pedig a Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióklubjával veszi fel a kapcsolatot, és diákok kérdéseire fog válaszolni. Az űrállomás átvonulása kb. 8-9 percig tart, így nem lesz idő arra, hogy bárki bármit kérdezzen - a kiválasztott diákok rövid kérdéseit előre el kellett küldeni, hogy a választ akkor is el tudja mondani, ha zavarok miatt nem értené jól a rádión elhangzottakat. Az amatőrök hívójeleit is előre megkapja, csak az ő hívásaikra fog válaszolni. Itt is az idő rövidsége miatt szükséges előre megbeszélni egy menetrendet.

Az esemény szervezői a Magyar Asztronautikai Társaság és a Természet Világa folyóírat, valamint a Puskás Technikum. A kérdéseket feltevő diákokat a folyóiratifjúsági pályázatának nyertesei, valamint a technikum kiváló tanulói közül válogatták.

Az űrállomás átvonulásának pontos ideje még bizonytalan, mert a dokkolás (április 9.) után  a Szojuz maradék üzemanyagával megemelik az állomás pályáját, és ettől függetlenül is időnként van pályakorrekció. A rádiókapcsolatot egy előadóteremből hallhatja a közönség, ahol kivetítőn lehet majd látni a rádiós szobában zajló eseményeket, valamint rövid előadások is lesznek. Szeretettel várják az érdeklődőket! 

Az eseményről bővebb információ itt található: http://www.termeszetvilaga.hu/radiokapcsolat.html

Az űrállomás átvonulásának adatai és rövid leírás a kapcsolat működéséről itt:
http://mht41.mht.bme.hu/~mark/ham_iss.html

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr7454743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2007.04.06. 21:07:01

Holnap a DunaTV 19:25-től közvetíti Simonyi Károly űrturista kilövését.

radar · http://radar.blog.hu 2007.04.07. 14:28:02

Sőt, ahogy az index írja, űrsiklóval lövik ki. Bruhahaha.
Egy: Szojuz TMA, az nem űrsikló (bár az űrrepülőgépet is sokan nem szeretik űrsiklónak nevezni, ezt jól megaszontam).
Kettő: nem lövik ki, szépen lassan indul fel, nehogy tatárbifsztek legyen belőle (lásd Verne Utazás a Holdba, ott kilőtték, nem is élték volna túl ha ért a fizikához).

radar · http://radar.blog.hu 2007.04.09. 18:36:25

ok, lusta voltam.
az első cikk: index.hu/tech/urkutatas/simonyi/
ebben van az űrsikló :-D
A következő: index.hu/tech/urkutatas/smur070407/
Ebben persze nem szól a rádiós kísérletről.

Bacsárdi László 2007.04.13. 11:59:12

A szervezők nevében köszönöm, hogy foglalkoztatok az amatőrrádiós eseményekkel.
süti beállítások módosítása