Hiányzó kráterek a Titánon

2007.03.28. 01:25

Lemaradásomat bepótolandó egy kis csillagászattal kezdünk (via space.com):

Újabb krátereket fedezett fel a Cassini műhold a Titánon. A kráterek Naprendszerünk történelméről, az adott planetoid tulajdonságáiról árulkodnak. A Titán esetében azonban kicsit más a helyzet, ugyanis a vártán kevesebb krátert találtak eddig a csillagászok.

Légköre van

A Titánt súrú ammónia légkör borítja, ezért a kráterek távcsöves megfigyelése nem lehetséges, azonban a radarhullámok úgy hatolnak át a felhőkön, mint menekülő politikus az újságírók gyűrűjén. A felhőzet tehető valószínűleg felelőssé azért is, hogy megvédi a felszínt a becsapódásoktól: a kisebb testek gyakorlatilag elégnek a légkörben, ahogy teszik az a Föld esetén is, ezért 20 km-nél kisebb kráter nincs is.


Radarfelvétel egy kráterről. Kép: NASA




Ekkora a 100 km átmérőjű kráter.

Élet?

Ahogy egy-egy felhevült meteor becsapódik, többszáz kilométer átmérőjű krátert vájva a kőzetbe felmelegítheti az ott található vízjeget, és a kémiai reakciók gyakorlatilag DNS-hez kellő fehérjék alapvető elemeit állítják elő. Persze az olvadás pár ezer éves időtartama alatt nem valószínű, hogy élet alakulhat ki, de mindenesetre a szükséges alapanyagok igen, és ki tudja, milyen folyamatok játszódhatnak még le ott később...


Radar és optkai felvétel egymáson: a kék körvonal egy metán-etán óceánt jelöl. Kép: NASA

Az eredeti képek megtalálhatóak a Cassini honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5951785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása