A repülő osztály

2007.03.22. 19:51

Ezúttal nem Erich Kästner regényéről van szó, hanem egy amerikai középiskolásoknak szóló lehetőségről, hogy súlytalansági repüléseken vegyenek részt. Kalifornia állam finanszírozza majd, évente 20 repülésre bérbevesz a fantáziadús nevű GoZeroG nevű cég Boeing 727-esét, hogy a fiatalok és tanáraik megismerhessék a súlytalanság érzését. A sajtótájékoztató szerint a súlytalanság hossza 30 másodperc, az viszont nem egyértelmű, hogy hány parabolát repül majd a gép egy út során. Összevetésül az ESA parabolarepülésén 30 darab kb 20 másodperces parabolát hajt végre az Airbus A320.

Az első repülésen a floridai űrügynökség tisztviselői, tanárok és jacksonville-i gimnazisták vettek részt, ahol egy nagyon izgalmas kísérletet végezhettek. Azt nézték, hogy mennyire másképp viselkednek egyszerű mechanikus pumpák 0g-ben, mint a jól megszokott 1g-ben. Ráadásul nem is repkedhettek szabadon, pedig olyan klassz baleseteket lehetett volna így okozni.

Állításuk szerint a kísérlet egy csontcellanövesztési kísérlet része volt - bár biológiai tudásom mára már több, mint foghíjas, de személy szerint nem sok kapcsolatot látok a két effektus között.

Azonban félre a túlzott cinizmussal, Európa egy újabb területen szenvedett vereséget a tudományos ismeretterjesztés, és az innovatív technológiák alkalmazásában:

In addition to the new center, Florida will also serve as the host site for the historical zero-gravity flight planned with world renowned physicist and microgravity expert, Professor Stephen Hawking on April 26, 2007. The flight is expected to further raise the state's profile as a leader in space tourism and education.
Megjegyzésként csak annyit, hogy az ESA törölte a 2007-es diák parabolarepülő kampányát.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr6849782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pampi · http://radar.blog.hu 2007.03.22. 20:12:00

Ez az a (valóban fantáziadús nevű :-D ) cég, aki a huntsville-i űrtábor tanárainak a repülését intézte. Azt a Northrop-Grumman támogatatta azzal az indoklással, hogy így a tanároknak jobban fog menni a diákok űrkutatói-űrmérnöki pályára terelése (ehhez megkapták dvd-n a repülés videóanyagát, plusz a zűrruhát).
Egyébként korán sincs olyan jól megszervezve, mint az ESA-s volt (sok ember kis helyen, csak két kapaszkodó-szalag, nincsenek térelválasztók, így állandóan orrbarúgtuk egymást).
Fejenként ha jól emlékszem 3750 dollár körül van egy repülés... ennyit áldoznak ott a cégek/államok az oktatásra.
süti beállítások módosítása