Az egyik oldal

Barbara A. Mikulski (demokrata, Maryland) szenátor, a NASA finanszírozásáért is felelős Kereskedelmi, Igazságügyi és Tudományos Költségvetési Bizottság elnöke Bush elnök 2008-as költségvetési javaslatának a NASA-ról szóló részét bírálta.

Még 2006-ban az elnök beindította az ún. American Competitiveness Initiative (ACI), vagyis Amerika Versenyképességéért Kezdeményezést, hogy megerősítse az ország szerepét a globális gazdaságban.

Több kutatóhely és ügynökség, így pl. a Nemzeti Tudományos Alap (NSF) 7%-os költségvetési bónuszt kapna a 2007-es évhez képest. Ezzel szemben a NASA költségvetése csak 3 százalékkal nőne, vagyis már nem szerepel az elnök prioritási listáján.

"Az űrpogramunknak elnöki vezetés kell, és ennek a költségvetésben is meg kell mutatkoznia. Sajnos ezt az idei évben sem látjuk. Azért küzdöttem, hogy a NASA-t vegyék be az ACI intézményei közé, de a Fehér Ház visszautasította a javaslatom.

A NASA munkájának kéne fémjeleznie az Amerika versenyképességét támogató nemzeti programot. Továbbra is harcolni fogok egy kiegyensúlyozott űrprogramért - tudomány, felfedezés és aeronautika - mely új felfedezésekhez mutatja az utat."

Az elnöki javaslatból hiányzik az űrrepülőgépek újra munkába állításának támogatása is. 1987-ben, a Challenger katasztrófája után a kongresszus 2,7 milliárd dollárt szavazott meg az új űrrepülőgép építésére. A Columbia tragédiája után azonban a maradék flotta felújítására nem jutott többlettámogatás. Tavaly Mikulski és a republikánus Hutchison szenátor 1 milliárd dolláros támogatást javasoltak a 2007-es bizottsági költségvetés részeként. Bár a javaslatot mindkét párt támogatta, végül a republikánus többségű kongresszus nem szavazta meg.

"Elköteleztem magam az űrügynökség költségvetésének helyreállítása mellett, hogy űrhajósaink továbbra is biztonságban legyenek és tovább folyhassanak a sikeres programok. Az ügynökség költségeit a Columbia tragédiája óta nem térítették meg, így drámaian vissza kellett fognia a programjaira szánt költségeket."

Mikulski szenátor szeretné, ha a 2007-es kiegészítő költségvetésbe, vagy a 2008-as költségvetésbe beiktatnák a többlettámogatást.

A másik oldal

A republikánus Ralph Hall szenátor (Texas) támogatta elnökének javaslatát, elég furcsa logikáról téve tanúbizonyságot azzal, hogy a 3%-ot prioritásként értékelte a 7%-hoz képest.
 
"Nem szabad meglepődnünk azon, hogy nagyon szoros a költségvetési mozgásterünk. A meglévő körülmények mellett örülök, hogy olyan költségvetési tervünk van, ami elsősorban csökkenteni fogja a költségvetési hiányt, de ugyanakkor növelni fogja Amerika versenyképességét a kutatás-fejlesztés megnövelt támogatásával.

Az Amerikai Versenyképesség Kezdeményezésben említett kutatóintézetek költségvetése 7,1 százalékkal nő. Különösen örülök a Nemzeti Tudományos Alap, az Energiaügyi Minisztérium Tudományos Irodája, a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet támogatásának.

A NASA költségvetése 3.1%-kal nőne. Ahogy megígérte, az elnök kiemelten támogatja a NASA-t (prioritized funding), ami jól mutatja elkötelezettségét az amerikai versenyképesség támogatásában és az ország élen tartásában az űrkutatásban.

Az elmúlt pár évben a gazdasági növekedés nagy részben az ezt ösztönző politika eredménye volt, és ha hűek maradunk ezekhez az elvekhez, lehetőségünk lesz gazdaságunkat tovább növelni és megtartani a versenyképességünket növelő programokat.

Űrprogramunk keresztút előtt áll. Energiánkat az űrrepülőgépről az új űrhajóra való áttérésre kell fókuszálnunk, hogy fenntarthassuk Amerika vezető szerepét a világűrben. Az energia-előállítási kutatások szintén nagyon fontosak nemzetünk energia-függetlensége szempontjából. Be kell fektetnünk olyan technológiákba, amelyek a meglévő erőforrásaink tisztább és hatékonyabb kihasználását teszik lehetővé. "

Nincs új a nap alatt

A február 5-én előterjesztett 2,9 billió dolláros költségvetést széles körben bírálják, egyes elemzők szerint kevés pontja fog megvalósulni. (Az Egyesült Államokban a kongresszus által végül jóváhagyott költségvetés sokszor alig hasonlít a kormány által javasolthoz.) A NASA költségvetés csak töredéke a védelmi vagy a társadalombiztosítási kiadásoknak. 16,6 százalék jutna a Pentagonnak (481mrd), ebből 163mrd dollár a két keleti hadszíntérre (vö. az ígért egymilliárdos NASA-kiegészítéssel vagy a 16 milliárdos NASA költségvetéssel). Az igazán nagy tétel azonban a társadalombiztosítás 21%-a mellett a Medicare/Medicaid 20%-a (idősel és rokkantak, illetve alacsony jövedelműek egészségbiztosítása). A népesség öregedése miatt ezek egyre nagyobb költségvetési problémát jelentenek, ezért régóta sürgetik a reformokat. Bush elnök javaslata is csökkenteni akarja ezen kiadásokat. Ekkora tételek mellett talán juthatna egy milliárddal több az űrkutatásnak is, de kérdéses, hogy egy ilyen kis tételt elég fontosnak tartanak-e majd.

A napokban a republikánusok vádolták meg a kongresszus demokrata többségét azzal, hogy nem tartják fontosnak az űrkutatást, miután az elnök által javasoltnál 545 millióval kevesebbet szavaztak meg 2007-re. Michael Griffin, a NASA igazgatója február 5-ei sajtótájékoztatóján is kiemelte ezt a hiányt, és ennek fényében már érthető, miért üdvözölte ő is az elnök (az eredeti 2007-eshez képest) 3%-os költségnövelési javaslatát.
- Ha a 2007-es költségvetési javaslat véglegessé válik, veszélybe kerül a lehetőség, hogy biztonságosan és hatékonyan váltsunk az űrrepülőgépekről az Orion űrhajóra és az Ares I rakétára. - mondta Griffin. - Komoly hatással lesz az emberekre és a programokra nemcsak idén, de hosszú távon is.

Mikulski szenátornak ugyanakkor tavaly még a republikánus többséggel volt baja (a novemberi választásokon kerültek többségbe a demokraták). Ezekből sokan bizonyára azt a (eddig is ismert) következtetést vonják le, hogy a szenátorok csak választási kampányuk részeként támogatják (szóban) a NASA-t (és egyéb intézeteket)...

Források:
www.space-travel.com
www.economist.com
A NASA igazgatójának beszéde
Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2136653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása