Késni fog a Genesis II

2007.01.16. 20:58

Robert Bigelow hétfőn bejelentte: legalább két hónappal elhalasztják a Bigelow Aerospace következő orbitális egységének, a Genesis II-nek a felbocsátását. Az indok az orosz ISC Kosmotras vállalat Dnyepr rakétáinak megbízhatatlansága. Ugyanis egy tavaly júliusi hibás indítást követően az orosz cég alapos kivizsgálást, és tesztelést végez a ballisztikus rakétából kialakított hordozón, hogy az értékes rakomány épségben megérkezzen rendeltetési helyére, ezért késnek a korábban megrendelt indítások.

- A Genesis II készen áll, az időtöbbletet most a rendszerek alapos tesztelésére fogjuk fordítani - jegyezte meg Bigelow. - Ha a Kosmotras tartani tudja a jelenlegi menetrendet, akkor kora márciusban fogjuk leszállítani a Genesis II-t Oroszországba, az indítás április 1-je környékén lesz esedékes.

A Dnyepr

A Dnyepr egy SS-18 silóból indítható ballisztikus rakétából lett kialakítva. Az eredeti kialakítás immáron nagyjából 30 éve szolgál, ráadásul igen megbízható: a Kosmotras jelenlegi statisztikái alapján átlag 100 indításból csupán 3 hiúsult meg (összehasonlításul 2006-ban a Soyuz-U rakéta "success rate"-je 97%, az Ariane 5 85% körüli volt, forrás). Az indításról alul látható magyarázat (forrás: kosmotras).


Forrás: livescience.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr3828864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása