Az Atlantis utolsó repülése

Kijelölték a Hubble javító űrrepülő küldetés időpontját: 2008. szeptember 11-ére készen kell állnia az STS-125-nek. Az Atlantis űrrepülőgép utolsó bevetése egy már jóideje húzódó nagyjavításra szól. A Hubble űrtávcső javítása régóta kérdéses volt, hiszen hamarosan felküldik a NASA James Webb űrtávcsővét (kép balra, forrás: NASA). Ennek ellenére a csillagászok szerte a világon remélték, hogy a lassan, de biztosan öregedő távcsövet kijavítják, és pályán tartják majd az ameriakiak, ami sajnos a NASA krónikus pénzhiánya miatt sokáig kétséges volt. Idáig.

Ha minden jól megy pár éven belül tudományos értelemben kellemes zsúfoltság alakul majd ki földkörüli obszervatóriumok tekintetében: 2008-ban felbocsátják az ESA Herschel, illetve kiegészítő párja a Planck űrtávcsővet (ezek az szubmiliméter - infravörös hullámhosszon működnek majd), eufóriát okozva a csillagászok és asztrofizikusok között.

A javítás

Alkatrészek az idő folyamán elöregednek, így van ez a mozgó alkatrészeket alig tartalmazó űrszondákkal is. A Hubble űrtávcső 2008-as javításán éppen ezért akkumulátorcserét és az irányt beállító giroszkópok cseréjét fogják elvégezni. A javításnak hála a Föld körüli obszervatórium élettartama becslések szerint 2013-ra tólódik majd ki. A létfontosságú eszközfrissítésen kívül két új műszer is helyet kap majd:
  • lecserélik a Wide Field Camera-t (nagylátószügű kamera, WFC2) egy újabb változatára, ami a fantáziadús WFC3 nevet kapta. Ez a műszer felelős a közismertebb gyönyörű űrfelvételek többségéért.
  • COS, vagyis Cosmic Origins Spectograph (kozmikus eredet spektográf) a neve a korábbi spektrográfot felváltó új műszer. Érzékenyége főleg a nagy energiákra jellemző ultraibolya tartományban emelkedik ki, ezért központi szerepe lesz kvazárok és forró csillagok, valamint a csillagközi anyag megfigyelésénél.
További nagyobb javítást jelent majd az STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph) helyreállítása, ez az általános célú színképelemző műszer 2004-ben hibásodott meg. kialakításánál fogva nem a COS vetélytársa, hanem kiegészíti azt.

(via nasawatch.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5227591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása