Rövid hírek

2006.12.18. 09:30

NASA kihírdette a súlytalansági repülésére bejutott csapatok listáját, valamint a projektjeik rövid leírását. Megjegyzem van nekünk is hasonló itt Európában, az ESA rendez évente egyetemista diákoknak egy ilyen repülést, amire idén 2006-ban jutott ki először magyar csapat.


Kép: ESA, a Vénusz egy részének hőtérképe.
Érkezett egy-két érdekes adat az ESA Venus Express nevű szondájáról, úgy tűnik a klíma nem túl kellemes.

A P6-os napelemtábla beakadása miatt egy újabb, előre nem betervezett űrsétát fognak tenni a Nemzetközi Űrállomáson, az első svéd űrhajós az egyik, aki a szerelést végrehajtja majd.


Az ESA hamarosan üzembe állítja az Automated Transfer Vehicle (ATV, önműködő szállítójármű) elnevezésű automata teherszállító űrhajóját. A Jules Verne-re elkeresztelt egység már a noordwijki műholdkemencében tapasztalja meg a várható körülményeket. A NASA Stardust küldetése új szerves anyagokat hozott vissza a Wild 2 üstökös csóvájából (erről talán majd részletesebben is írok később).

Kép: ESA, a Jules Verne önműködő teherűrhajó.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5523058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása