Műholdépítés a BME-n

2006.12.15. 10:00

Az Álegyetemnek (közismertebb nevén a Műegyetem) van egy régóta működő, sikeres, ámde annál szerényebb kis csoportja, az Űrkutató Csoport. Évek óta készítenek energiaellátó rendszereket műholdakhoz, többek között az ESA diákműhold programjának egyik magyar csapata is ide tartozik, és a szatelit tápegységét tervezik. Már ha lenne rá pénz, de erről később.

Legújabb kezdeményezésként egy CubeSat építésének ötletét vetették fel, és rendeztek egy kis műhelyt ezzel kapcsolatban. Az egyik előadást prof. Klaus Schilling tartotta, a würzburg-i egyetemről. Ez az egyetem már maga mögött tudhat egy sikeres műhold tervezést, építést és pályára juttatást, ami nagy szó az egyetemi világban. Ráadásul az műhold célja is igen érdekes: a különböző internet protokolok használhatóságát vizsgálták Föld köruli pályáról (ami a nagy elektromágneses zaj és timeout miatt nem triviális téma). Egy CubeSat egy 10x10 cm-es kis műhold, általában más nagyobb szondák rakományaképp (pl. a würzburgi UWE-1 a SSETI Express rakterében jutott fel) juttatják pályára.

Az budapesti egyetem terve mindenképpen ambiciózus, ámde nagyra becsülendő. Sajnos a Magyar Űrkutatási Iroda pénzügyi kerete véges, bár Magyarország az ESA-nak együttműködő ország státuszú tagja (PECS), a magyar kormány nem emeli a kötelező minimum befizetési összeget, aminek a 97%-át magyar cégek, kutatók visszapályázhatják. Ennek folyományaképp már a SSETI következő műholdjának energiaellátó rendszerére sem jut majd pénz, ami igen kínos az ESA egyéb tagállamai előtt.

A rendezvényen előadott még Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda képviseletében, Horváth Márk a hazai ifjúsági tevékenységekről tartott egy rövid ismertetőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr1122453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása