Ohio űrreptér és a náci V2

2006.12.03. 01:07

Hogy mi köze a fenti kettőnek egymáshoz? Lehet, hogy hamarosan igen sok: a PlanetSpace nevű Kanada-USA-beli cég egy Ohio melletti reptérrel kezdett tárgyalásokat, hogy a kifejlesztendő SilverDart űrhajóik a kifutópályákat leszállásra használhassák. A kb 20 millió dolláros fejlesztési tervet tartalmazó ajánlat jövője azonban bizonytalan marad, ahogy azt mások is megjegyezték.

A szuborbitális járatok hatósugara igen kicsi (száz km nagyságrendű), vagyis a felszállásnak relatíve a közelben kell lennie. Mint a képen is látható, Ohio állam igen közel fekszik Kanadához. Részleteznem sem kell mekkora bonyodalom valószínűleg repülésügyileg egy ilyen határokon átrepülő űrugrás levezénylése. Ezt üzletileg csinálni... nagyon komoly együttműködésre lesz szükség a két ország hatóságai között.

De ha nem Kanadából indul is (esetleg az Erie-tórol indulhatna?) akkor is igen nehéz lesz a dolguk a cégnél, ugyanis a reptértől (ami egy kiszuperált légibázis) 20 km-re van Columbus fő reptere, a Port Columbus Nemzetközi Reptér.

A pénzügyeket ekkor nem is említettem, ugyanis a SilverDart még kifejlesztésre vár. Hogy a címre is reflektáljak valahol: a SilverDart két komponensből áll össze: egy V2-es rakétából kifejlesztett "Canadian Arrow" nevű hordozóból, illetve egy US légierőtől származó hiperszonikus siklóból. Valahol ironikus, hogy a XXI. század űrtechnológiája még mindig a második világháborús náci haditechnikára épít.

Forrás és copyright: http://www.planetspace.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr3320688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása