Kémkedés japán módra

2006.11.27. 18:55

Japán űripara mindig is viccesnek tűnt számomra. Egy ország, dacára annak, hogy milyen hihetetlen a társadalmi elfogadottsága a technológiának, annak, hogy milyen kíváló mérnökeik vannak, mégis képtelen volt huzamosabb ideig egy tisztességes űrszondát összetákolni. Ennek oka részben az ottani mentalitás: egy sikertelen projekt után a főnökség szakmai szeppukut követ el, minek eredményeképp aztán nincsen tapasztalt, veterán mérnök. Nem tudom, hogy a katonai űr részleg hogy üzemel, talán kicsit jobban, mint a civil.
A nemzetközi helyzet ugye egyre fokozódik, Észak-Korea már-már olyan rakétát is tud építeni, ami kontinensnél kisebb célpontot is el tud találni, ráadásul egyfolytában piróznak is. Japán félelmei érthetően nőnek. A spacedaily.com egy egész cikkben foglalkozott a legújabb kémműholdjuk lehetséges konfigurációjával. Igazából nincs benne semmi nagy szám, amitől érdekes a dolog, az az, hogy Japán katonai kém-űrprogramjának még elején jár, igazából 1998 óta hajtja csak meg a fejlesztéseket.

A műhold nagy valószínűséggel egy korábban megépített (és ezek után még működőképes) vázra rakják: az Advanced Land Observation Satellite-t (ALOS) használják fel. A fő megfigyelőműszer egy radartányér, ennek megfelelően hatalmas napelemtáblákkal kell a szondát ellátni. Ha a cikkíró elemzése helytálló (és nem buták azok ott), akkor ennek egy elektronikailag és méretileg felturbózott változata fogja alkotni a kémműhold beredezéseit. Az elsődleges cél Észak-Korea földalatti létesítményeinek felderítése (alagutak a demilitarizált zóna alatt, kutatólétesítmények). Fellövését onnét lehet majd tudni, hogy elfordítják a webcameket a kilövőálláson.

Amit érdemes még kiemelni a fenti cikkből, az az, hogy Japán érdekes módon egyre több magabiztos kijelentést tesz az észak-koreai atomprogramra, és kísérletekre (például az októberi robbantásra). Nagyon valószínű, hogy már most is pályán van egy-két kémműhold, illetve egy egyre szorosabb katonai szövetség alakul az USA és Japán között.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2619549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása