A világ legnagyobb távcsöve

2006.11.22. 14:57

Elkezdték két évre szóló tesztelését a Large Millimeter Telescope-nak (LMT, Nagy Miliméteres Távcső). Ez a gigászi rádiótávcső 4600 méter magasról, a kihűlt Sierra Negra tűzhányóról fogja a Világegyetem hajnalán történt eseményeket vizsgálni. Egészen 13.400 milliárd év távlatába képes visszatekinteni, hogy az akkor létrejött galaxisokat, csillagokat kutassa.

A világ jelenlegi legnagyobb radartányérja 50 méter átmérőjű, kétezer tonnás, és 115 millió dollárba került. Tervezésében és létrehozásában két szervezet, a mexikói Nemzeti Asztofizikai, Optikai és Elektronikai Intézet és az USA-beli Mssachusetti Egyetem működött együtt.

Bár mint az köztudott, a Föld légköre nem kedvez a miliméter hosszúságon történő csillagászati megfigyeléseknek, mégis egyre több létesítmény készül ilyen kutatásokra. A válasz egyerű: iszonyatosan drága lenne egy ekkora eszközt felküldeni a világűrbe (gondoljunk csak az ALMA projectre, ahol egy igen kiterjedt radartányér hálózatot hoztak létre. Ilyen kiterjedésű interferométert jelenlegi csillagászati forrásokból képtelenség lett volna az űrben létrehozni.)

A német fejlesztésű LMT az ALMA megépüléséig mindenesetre a jelenlegi legpontosabb rádiótávcső, jelenlegi észlelési tervek között szerepel üstökösök összetételének vizsgálata,  exobolygók légkörének elemzése, illetve a Világegyetem keletkezésének tanulmányozása.

forrás: spacedaily.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr518267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása